Helmand  Kandahar Moskee in Lashkar Gah, Helmand Band-e-Amir, nationaal park in de provincie Bamjan.


Voorpagina
Over het Dari
Alfabet
Handige woorden en zinnen
Taalcursussen
Voorbeeldteksten
Contact
Talennet
Links

Over het Dari

Landen waar Dari gesproken wordt: Afghanistan
Het Dari is een officiële taal in: Afghanistan
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 16 miljoen sprekers.
Andere namen Darisch, Dari-Perzisch, Afghaans
Eigen benaming: Dari
Alfabet: Perzisch-Arabisch
Aantal letters in het alfabet: 32 (Van Alef tot Ye).
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Afghaanse Wetenschapsacademie
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
----> Indo-Iraans
--------------> Iraans
----------------> Perzisch
-------------------------> Dari
Dari is sterk verwant aan: Perzisch, Tadzjieks, Koerdisch en Pasjtoe
Dari is in mindere mate ook verwant aan: Sanskriet, Hindi, Pali en Urdu
Dari is een verre verwant van: Nederlands, Grieks, Lets, Latijn, Russisch, Armeens, Albanees, Schots.

 

 

Inleiding
Het Dari is een variant van het Perzisch die in Afghanistan gesproken wordt. Voor een groot deel is de taal wederzijds verstaanbaar met het Perzisch dat in Iran gesproken wordt (het Farsi). Het Dari is één van de twee officiële talen in Afghanistan (de andere is Pasjtoe) en de lingua franca van het land, de taal van overheid, onderwijs en handel.
Door sommige taalkundigen wordt het Dari beschouwd als een dialect van het Perzisch. De Afghaanse overheid stimuleert echter de visie dat het Dari een afzonderlijke taal is. Dit leidt tot ergernis bij sommigen die het gevoel hebben dat de overheid een kunstmatige taalgrens trekt tussen Afghanistan en Iran die er eigenlijk niet is. Eerder is er sprake van een dialectcontinuüm, het Farsi gaat geleidelijk over in het Dari. Volgens critici is er dan ook geen echte taalgrens. Rond de grens tussen Iran en Afghanistan wordt er in de dorpen aan weerszijden van de grens ongeveer hetzelfde dialect gesproken.
Perzische leenwoorden in de Indische talen zijn vaak ontleend aan de uitspraak van het Dari. Soms zijn die woorden ook in de Europese talen terechtgekomen (door de Britse invloed in Indië). Zo is het woord pyjama ontleend aan het Dari. Als we het woord uit het Farsi hadden ontleend zouden we nu peyjameh zeggen in plaats van pyjama!

 

Het alfabet
Het Dari wordt geschreven in het Perzisch-Arabische alfabet. Het Perzisch is één van de oudste nog gesproken talen ter wereld. Vroeger werd de taal in spijkerschrift en Pahlavischrift geschreven. Maar sinds het Perzische Rijk in aanraking kwam met de islam is het Arabische schrift in gebruik voor het Farsi en het Dari.
{cms_selflink page='17' text='Lees meer over het alfabet....'}

 

 

Geografische verspreiding
Het Dari wordt als moedertaal vooral gesproken in het noorden, westen en midden van Afghanistan. Belangrijke steden waar het Dari gesproken wordt zijn Mazar-i-Sharif, Herat, Faizabad, Bazarak, Bamjan en de hoofdstad Kaboel. In heel het land wordt het Dari gebruikt als communicatiemiddel tussen verschillende groepen. Doordat veel mensen tweetalig zijn en omdat de definitie van wat nu precies Dari is onduidelijk is, lopen schattingen over het aantal moedertaalsprekers van het Dari nogal uiteen van 25% tot 50% van de Afghaanse bevolking.

 


 

© Harmen Schoonekamp | Contact |

 

 
Advertenties

Met reclameopbrengsten wordt het onderhoud van de site betaald en sparen we voor nieuwe investeringen zoals geluidsbestanden.
Wilt u ook adverteren op deze site?

 
 
Andere interessante links

Wellicht heeft u ook interesse in Surinaams of Marokkaans.
Voor vertalingen kunt u terecht bij een vertaler Engels of een vertaler Russisch.